Urządzanie kuchni wymaga podjęcia wielu istotnych decyzji, rzutujących na komfort korzystania i praktyczny charakter wnętrza. Jedną z nich jest zakup wykończenia posadzki. Zdecydowana większość inwestorów decyduje się na położenie w kuchni płytek lub paneli podłogowych. Czym różnią się oba rozwiązania i które sprawdzi się lepiej w tym wymagającym pomieszczeniu?

Panele w kuchni

Podłoga w kuchni – najważniejsze cechy

Rozważając dobór pokrycia posadzki w kuchni, należy zawsze brać pod uwagę najważniejsze cechy, jakie powinno ono wykazywać. Przede wszystkim taka podłoga musi być odporna na wilgoć i częste czyszczenie, działanie różnorodnych substancji i wysokich temperatur, a także uszkodzenia mechaniczne. Wskazane, by była ona również antypoślizgowa oraz doskonale współgrała z pozostałymi elementami wyposażenia – meblami, sprzętem AGD i dekoracjami. Wszystkie te parametry wykazują zarówno płytki ceramiczne, jak i panele podłogowe. Które zatem warto wybrać do kuchni?

Płytki ceramiczne do kuchni

Płytki ceramiczne to najpopularniejszy wybór inwestorów, którzy wykańczają bądź remontują kuchnię. Są one wyjątkowo łatwe do utrzymania w czystości, nie wymagając specjalistycznych preparatów do pielęgnacji. Nie chłoną wody, wykazując wysoką odporność na jej działanie i nie odkształcając się po wpływem wilgoci. Raz położone, przez wiele lat zachowują estetyczny wygląd bez konieczności ich wymiany czy konserwacji. Dzięki niezwykle zróżnicowanej kolorystyce i wzornictwie są także łatwe w dopasowaniu do potrzeb użytkowników i planowanej aranżacji wnętrza. Jednocześnie są one chłodne w dotyku, co jest zaletą w okresie letnim, a zarazem wadą w czasie zimy – którą można jednak zniwelować, montując ogrzewanie podłogowe. Dodatkowo ich twarda powłoka sprawia, że upuszczony talerz czy ulubiona filiżanka niemal na pewno rozbiją się na drobne kawałki.

Płytki w kuchni

Panele podłogowe do kuchni

Coraz większa liczba inwestorów decyduje się na wykonanie posadzki kuchennej z użyciem paneli podłogowych. Mogą one być wykonane z naturalnego drewna lub sztucznego laminatu, przekładającego się na ich cenę i właściwości użytkowe. Nowoczesne panele są szybkie i łatwe w montażu, nie wymagając tak wielu zróżnicowanych prac jak ceramiczne płytki. Są przyjemne w dotyku przez cały rok, a zarazem cechują się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Modele z drewna potrzebują regularnej konserwacji, która pomoże zachować ich estetyczny wygląd i wysoką odporność na działanie wilgoci. Z tego względu w kuchni najlepiej sprawdzą się panele z gatunków egzotycznych lub dębu i buku. W sprzedaży dostępne są także wersje laminowane, które będą tańsze oraz mniej kłopotliwe w utrzymaniu, zarazem wykazując wysoką użyteczność i odporność na typowe kuchenne warunki.

Kuchnia często jest sercem domu – z tego względu powinna ona być starannie wykończona; zarówno pod kątem umeblowania i wyposażenia, jak i pokrycia podłogi. Wysokiej jakości płytki ceramiczne i panele podłogowe sprawdzą się niemal w każdej kuchni, a konieczność specjalistycznej pielęgnacji wersji z naturalnego drewna zostanie zrekompensowana ich eleganckim wyglądem i optymalnym komfortem użytkowania.