Urządzanie kuchni wymaga podjęcia wielu istotnych decyzji, rzutujących na komfort korzystania i praktyczny charakter wnętrza. Jedną z nich jest zakup wykończenia posadzki. Zdecydowana większość inwestorów decyduje się na położenie w kuchni płytek lub paneli podłogowych. Czym różnią się oba rozwiązania i które sprawdzi się lepiej w tym wymagającym pomieszczeniu?

Podłoga w kuchni – najważniejsze cechy
Rozważając dobór pokrycia posadzki w kuchni, należy zawsze brać pod uwagę najważniejsze cechy, jakie powinno ono wykazywać. Przede wszystkim taka podłoga musi być odporna na wilgoć i częste czyszczenie, działanie różnorodnych substancji i wysokich temperatur, a także uszkodzenia mechaniczne. Wskazane, by była ona również antypoślizgowa oraz doskonale współgrała z pozostałymi elementami wyposażenia – meblami, sprzętem AGD i dekoracjami. Wszystkie te parametry wykazują zarówno płytki ceramiczne, jak i panele podłogowe. Które zatem warto wybrać do kuchni?
Płytki ceramiczne do kuchni
Płytki ceramiczne to najpopularniejszy wybór inwestorów, którzy wykańczają bądź remontują kuchnię. Są one wyjątkowo łatwe do utrzymania w czystości, nie wymagając specjalistycznych preparatów do pielęgnacji. Nie chłoną wody, wykazując wysoką odporność na jej działanie i nie odkształcając się po wpływem wilgoci. Raz położone, przez wiele lat zachowują estetyczny wygląd bez konieczności ich wymiany czy konserwacji. Dzięki niezwykle zróżnicowanej kolorystyce i wzornictwie są także łatwe w dopasowaniu do potrzeb użytkowników i planowanej aranżacji wnętrza. Jednocześnie są one chłodne w dotyku, co jest zaletą w okresie letnim, a zarazem wadą w czasie zimy – którą można jednak zniwelować, montując ogrzewanie podłogowe. Dodatkowo ich twarda powłoka sprawia, że upuszczony talerz czy ulubiona filiżanka niemal na pewno rozbiją się na drobne kawałki.

Panele podłogowe do kuchni
Coraz większa liczba inwestorów decyduje się na wykonanie posadzki kuchennej z użyciem paneli podłogowych. Mogą one być wykonane z naturalnego drewna lub sztucznego laminatu, przekładającego się na ich cenę i właściwości użytkowe. Nowoczesne panele są szybkie i łatwe w montażu, nie wymagając tak wielu zróżnicowanych prac jak ceramiczne płytki. Są przyjemne w dotyku przez cały rok, a zarazem cechują się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Modele z drewna potrzebują regularnej konserwacji, która pomoże zachować ich estetyczny wygląd i wysoką odporność na działanie wilgoci. Z tego względu w kuchni najlepiej sprawdzą się panele z gatunków egzotycznych lub dębu i buku. W sprzedaży dostępne są także wersje laminowane, które będą tańsze oraz mniej kłopotliwe w utrzymaniu, zarazem wykazując wysoką użyteczność i odporność na typowe kuchenne warunki.
Kuchnia często jest sercem domu – z tego względu powinna ona być starannie wykończona; zarówno pod kątem umeblowania i wyposażenia, jak i pokrycia podłogi. Wysokiej jakości płytki ceramiczne i panele podłogowe sprawdzą się niemal w każdej kuchni, a konieczność specjalistycznej pielęgnacji wersji z naturalnego drewna zostanie zrekompensowana ich eleganckim wyglądem i optymalnym komfortem użytkowania.